BIAŁA HERBATA

BIAŁA HERBATA

Biała herbata uchodzi za królową herbat, jej produkcja jest ściśle kontrolowana, a jakość musi być najwyższa. Głębię jej smaku może wydobyć jedynie prawidłowo przeprowadzony proces parzenia.

Jak wskazuje legenda, biała herbata była pierwotnie przeznaczona jedynie dla członków rodziny cesarza. Potem prawo do jej picia uzyskali również najważniejsi dostojnicy dworu cesarskiego. Nawet jej zbiór odbywał się na specjalnych zasadach – pączki mogły zbierać jedynie młode dziewczęta będące dziewicami. Zwykli obywatele mieli zakaz jej picia. Później zakaz został zniesiony, jednak biała herbata nadal nie cieszyła się powodzeniem, co wynikało z jej wysokiej ceny. Sytuacja zmieniła się w XIX wieku, kiedy jej walory docenili konsumenci z zachodu. Obecnie jej produkcja odbywa się głównie w Chinach i podlega limitom. Produkcje białej herbaty rozpoczęły ostatnio także Indie.

Nazwa herbaty wynika z koloru suszu, jej pączki są pokryte delikatnym srebrnobiałym meszkiem.

Zbiór białej herbaty

Biała herbata jest zbierana wczesną wiosną, przez 3- 4 dni w ciągu roku, kiedy roślina budzi się ze snu zimowego. Często krzaczki białej herbaty dodatkowo osłania się przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, aby zapobiec wytworzeniu się chlorofilu. Herbata jest najczęściej zbierana przez młode kobiety, które pracują w jedwabnych rękawiczkach, aby nie uszkodzić delikatnych pączków rośliny. Delikatnie zebrane pączki są następnie poddawane więdnięciu i suszeniu.

Większość białych herbat nie jest poddawana fermentacji, tylko niektóre gatunki poddaje się krótkiej fermentacji bez użycia enzymów. W ten sposób stopień jej obróbki wynosi zaledwie 10-15%, dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje odżywcze.

Biała herbata może składać się z samych pąków – są to tak zwane herbaty pąkowe i mają najwyższą wartość, ale i cenę. Ich pączki są pokryte meszkiem białosrebrnych włosków. Mniej szlachetne odmiany, to herbaty białe liściaste, czyli takie, które oprócz pączków mają również w swoim składzie młode liście. Produkuje się je z pąków oraz dwóch pierwszych rozwiniętych młodych listków.

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl