Zdrowy olej rzepakowy  Właściwości i rodzaje olejów roślinnych

Zdrowy olej rzepakowy Właściwości i rodzaje olejów roślinnych

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Oleje roślinne mają bardzo powszechne zastosowanie, dlatego rośliny oleiste uprawiane są na świecie na bardzo szeroką skalę. W Polsce najważniejsze gatunki to słonecznik zwyczajny, z którego pozyskuje się olej słonecznikowy, len zwyczajny dający olej lniany, a także rzepak. Olej rzepakowy, zarówno w naszym kraju, jak i w większości krajów europejskich ma największe znaczenie, jest surowcem do produkcji paliw, ale przede wszystkim podstawowym olejem spożywczym, o nieocenionych właściwościach zdrowotnych.

Olej rzepakowy jest pozyskiwany z nasion rzepaku, dwiema metodami – na ciepło lub na zimno. W pierwszym przypadku podczas tłoczenia nasiona poddaje się działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu tłoczenie jest bardziej efektywne, a także rafinacji, podczas której usuwane są zanieczyszczenia i składniki obniżające trwałość. Niestety skład oleju podczas tych procesów bywa często zmieniony i nie zawsze pozostają w nim wszystkie naturalne składniki, w przeciwieństwie do oleju tłoczonego na zimno.

Niestety oleje roślinne tłoczone na zimno ulegają niekorzystnym procesom nawet podczas krótkotrwałego smażenia, dlatego są zalecane do spożywania wyłącznie na zimno. Mogą być  z powodzeniem wykorzystywane jako dodatek do zimnych sosów, sałatek, surówek czy też do wyrobu majonezu. Olej rzepakowy uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, w porównaniu z innymi zawiera najmniej niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych i najwięcej kwasów jednonienasyconych. Dowiedziono, że proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w oleju rzepakowym pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II. Kwasy te są też bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowanie i rozwoju naszego mózgu, regulują przemianę materii, wspomagają leczenie łuszczycy i zapalenia stawów.

Kolejną zaletą tłuszczu z rzepaku jest fakt, że jest on bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, K, D oraz witaminy E, która zapewnia piękny wygląd skóry i chroni przed wolnymi rodnikami. Olej rzepakowy wpływa również korzystnie na przyswajanie tych witamin z innych pokarmów, chroni też zawartą w pożywieniu witaminę C, jak również witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl